På tal om lördagsnöjeHarvade idag istället för igår, då det var ledigt idag till skillnad från igår. Världens bästa Beck! Vi trasslade lite när vi skulle spänna för, när jag ville att han skulle ta ett steg, så tog han två. Men efter lite trixande fram och tillbaka så fick vi till det, och det gick galant! Han är för rolig den hästen, han gör verkligen inga dumheter eller olater, men han är en liten Emil i Lönneberga och hittar på lite små hyss som han lyser upp min vardag med. Det är det som gör honom så fantastisk och speciell, och jag avgudar honom. Det är inte för inte, han är världens bästa Beck! :') 

App-letande

Jag håller på att leta träningsappar, för att kunna använda vid körning. Så här ser reglerna ut för tävling;
Det jag kommer att starta i, är debutantklass, vilken är den första och lägsta klassen. Utifrån denna mall kan jag se vilket tempo det gäller i den klassen och på vilken sträcka, och lägga upp träningspassen efter det. 

En träningsapp är ju perfekt, för då finns rundorna sparade, sen kan man se distans, tempo, högsta medelhastighet och lägsta medelhastighet. Dessutom är det ju otroligt bra träning för att lära känna sin häst och dess tempo. Framförallt är det skritt-tempot som jag är intresserad av, och i mitt fall kommer det att behöva ligga på 6km/h om jag utläser mallen rätt. Men även de andra sträckorna är ju intressanta, i debutantklass får man bara trava, inte galoppera. Men man kör på idealtid, med en minimi- och maxtid, som man bör hålla sig inom för att undvika straffpoäng. 

Lördagsnöje på högsta nivå! 

Övergående misstycke

Jag måste erkänna, att efter att ha kört tre hästar i inkörningsvagnen idag, så börjar jag faktiskt tycka att den är helt okej att köra. Och då menar jag okej, att min ovilja har minskat - inte att jag tycker om den! Rarino, Beck och Lambi har fått gå i den idag. 

Beck fick gå på tur med Anna, Elin och Solveig ridandes med. Det var riktigt roligt, och Beck verkade tycka likadant. Egentligen skulle han ju ha harvat, men det var lektioner där när jag skulle dit, så det gick inte så bra kan man säga! 

Ikväll har jag legat och läst igenom körningens tävlingsreglemente. Intressant och lärorikt, samt förvånansvärt lättförståeligt för en gröngöling som jag ändå är. 56 A4 senare var jag i hamn. Ska jag nu ge mig in i den här branschen, så är det lika bra att göra det ordentligt, här ska ingenting göras halvdant! Jag har skrivit en lista över saker som jag behöver köpa också, så att en del kan jag ju önska mig i julklapp, och en del köpa själv. Jag har sett ut ett par handskar jag ska köpa som tävlingshandskar iallafall, som jag har blivit rekommenderad - bruna Roeckl handskar. Sen ska jag beta av den listan allt eftersom, men det är mycket. 

Det blir att finstudera TR V - Körning, läsa litteraturen, införskaffa utrustning, se videos från tävlingar och sist men inte minst - träna, träna och träna!

Motiverad och inspirerad! (Kan man bli annat av att umgås med och se Marie köra hela dagarna?) 

Godnatt! 

Det blåser en storm över jorm

..som mormor skulle ha sagt. Men sanning att säga, så blåser det verkligen storm! Det är dock rätt bra motstånd, när man är ute och kör. Imorse var jag ute med Beck på en längre skrittrunda, det blev nog 8km iallafall. Men stundtals blåste det i motvind så att han var tvungen att verkligen dra vagnen framåt. Haha, helt galet! Men det var väldigt härligt, och han verkade ändå rätt nöjd. Jag har fortfarande inte hittat något riktigt system, eller jo, grundprincipen för träningen har jag ju, men inte mer än så. 

Vi har haft en sån där smågalen dag, när det har blivit roliga tokerier åt både det ena och det andra hållet. Är det inte lera i näsan, så är det en kratta i huvudet! Till slut hade jag så ont i magen av att skratta så mycket.. 

Nu ska jag försöka ge mig på att ladda över bilder från telefonen till hårddisken. Telefonen är tokfull, det är därför jag inte kan lägga ut några bilder! 

Imorgon bitti har jag tänkt att vi ska harva täckta banan, nu var det ett tag sen! 


Fick mig ett gott skratt när jag läste vad som stod på denna bild. Enastående! 


Tävlingen som sådan

Det var en dressyr och precisionstävling anordnad av Skånska Körsällskapet, och jag deltog med en av skolhästarna - Isur. Dagen innan så körde jag honom för första gången, och dessutom ska man ju ha ett dåligt genrep - inte sant? 

Lördagen gick åt till att köra igenom programmet, provknoppa, putsa sele och bada häst. När jag körde igenom programmet, så körde jag fel väg. Katastrof! Man vänder upp på meddellinjen fyra gånger (ja, det är rätt - 4 ggr) så efter den tredje så trodde jag att jag var färdig och tackade för mig.. Inte bra! Så, jag ska ärligt säga att mitt största problem och farhåga var att jag skulle köra fel.. 

Med Marie som medhjälpare, kändes det dock väldigt tryggt! Framkörningen blev inte så lång, men jag borde ha satt lite mera tryck och tänjt lite mer på gränserna. Han kändes lugn och trevlig, nästan lite seg. Den känslan fortsatte sen inne på banan också, han gick inte riktigt fram, och jag använde inte piskan (varför vet jag inte?) men överlag en ganska stabil runda, med lite taktmissar här och där, då Isur lätt "rullar" lite. Men några delar blev riktigt bra, bland annat åttvolterna och 2st uppkörningar på meddellinjen! 

Känslan från programmet överensstämmer helt med protokollet, så det känns riktigt bra faktiskt! 

I precisionen, glömde jag banan. Det var fruktansvärt jobbigt!!!!!! Jag hade inget riktigt system när jag gick och kollade banan innan. Jag måste lära mig det ordentligt! Jag körde uselt och satte Isur i taskiga situationer, så två bollar rev vi i båda omgångarna. Några linjer blev riktigt bra, och andra helt katastrof! Men det är positivt, nu vet jag precis vad jag ska träna på! 

I dressyren kom vi på första plats med 64 straffpoäng och i precisionen på tredjeplats, endast en poäng från första placerade.  
Fantastiskt rolig dag som gav mersmak - nu ska jag träna vidare och ta tillvara på alla möjligheter här! Längtar tills nästa gång. 

Debuten avklarad

Så, då var debuten på tävlingsbanorna i den klassiska körningen gjord, inom dressyr och precision. Närmare bestämt Skånska Körsällskapets dressyr och kon-cup syd. 

Det blev en hastig och lustig ändring i planerna då Lambi blev halt i veckan, och jag fick ta Isur istället. Så, honom körde jag för första gången igår! 

Jag tänkte att jag skriver mer om tävlingen imorgon, när jag kan hålla ögonen öppna förhoppningsvis. Men än så länge kan jag säga att; det blev en seger i dressyren! Väldigt otippat, men väldigt roligt! :) 

Godnatt! 

Körlektion a'la hippologerna


Åtta stycken är denna hippologgrupp, rätt så många i det relativt lilla ridhuset Walleberg! 

Fredagsmorgonen

Det är inte så dumt att titta på andra som jobbar.. Eller snarare, jag har haft stalltjänst och tittar nu på träningen av tömkörningskadriljen. Nästa vecka åker de till Globen för att showa lördag och söndag. 

De som tömkör denna gången är;
Bo Jenå - Don Charmero 
Olof Axelsson - Balzac
Cecilia Qvarnström - "Zacke"
Hanna Carlsson - (vet inte namnet)
Gitte Johansson - Samsara
Christina ..? - NehruSunny sunday

Ibland får vädret en på lite bättre humör, helt enkelt! Morgontrim

Denna tisdag kunde inte ha börjat bättre, med lite morgontrim i ridhuset, när regnet öser ner utanför. Beck var oerhört lyhörd och trevlig idag, jag provade en annan brösta, som faktiskt hamnade lite längre ner än Tärnsjö-bröstan.

Jag körde mycket skritt, sen lite jogg på raka och böjda spår, med fokus på frambens-/sidoförflyttning vid byte av varv. Jag körde på två volter, där jag körde två varv på varje volt och med varvbyte och allt vad det innebar.

Nu har jag ätit min lunch, ska diska och sen bege mig tillbaka till stallet. Vi ska ut och köra parhästarna inför morgondagens uppdrag på Volkswagen Grand Prix, när det ska köras in bl.a. VD'n Marianne.

Men först, byta ut mina blöta strumpor!

Just nu..

..ser det ut så här i Stora Ridhuset på Flyinge;

Konsten med att hålla huvudet ovanför vattenytan..

Det är en konst, rakt av, att hålla huvudet ovanför vattenytan oavsett vad som händer.

Paketet, innehöll mycket precis lokar. Och inte vilka lokar som helst ska ni veta - kanske de lokar som gör att jag kan köra Beck ordentligt! Jag är så tacksam för alla som hjälper till, så det är obeskrivligt. Framför allt nu, om dessa nu visar sig fungera. Idag när jag provkörde, så upplevde jag att Beck gillade de ordentligt, han la sig i selen, drog rakare än vad han har gjort på länge och dessutom så såg det väldigt bra ut!

Igår tömkörde jag Beck för Bosse igen, och det var ett väldigt givande pass där jag återigen blev påmind om hur mycket fel jag gör - framförallt i öppnorna, där jag vill för mycket. Men med rätt coachning från Bosse, och en väldigt ambitiös nordsvensk i tömmarna, får dåren i snörena känna på en fantastisk upplevelse! Passet varierade mellan travarbete på volt, skritt och travarbete i öppna efter långsidorna. Dock är jag fortfarande fundersam över att han är sned, men har ringt ut en massör/kiropraktor som ska få känna igenom honom ordentligt, Göran E Larsson, som kommer om två veckor. Behöver jag säga att jag längtar?

Idag har vi återigen varit ute med Rarino, terrängbanan runt. Sen körde vi Bonnie och Clyde, och så har jag harvat med Beck. Helt okej, kan man säga!

Nu blir det att läsa lite i en bok innan ögonlocken ska slutas. (Egentligen har jag en massa måsten, men det skjuter jag upp till morgondagen!)

Den som väntar på nåt gott..

Nästan som julafton!!
Fint paketerat var det iallafall :)

Typiskt Skåneväder

Precis som rubriken lyder, idag har det varit typiskt Skåneväder, iallafall om man ska tro de som faktiskt har levt i den här änden avv landet. Det har regnat i alla de former, men mest på tvären i kombination med en saftig blåst. Vad gör man då? Jo, vi var så hurtiga och ute i regnet iallafall!
 
Vi var ute i busvädret med Rarino imorse, en strålande duktig gosse. Vi spände för och körde iväg bland lastbilar, transporter och annat, ut på Warren Hastings en runda och sen hem igen och spände ifrån. Han står så lugnt och fint nu, och är verkligen lyhörd på människorna runt ikring honom. Mycket roligt när arbete ger resultat!
 
Nästa pass blev Bonneville, en av mina favoriter! Jag körde Granelundsrundan, och hade precis som förra gången, fokus på att inte bli stum och stark i handen, aktiv och rörlig hela tiden så att han inte fick tillfälle att bita sig fast. Mycket träning på tempo, att ha ett lugnt tempo där han hinner med sin stora kropp och får värma upp den ordentligt. Efter ca 25min uppvärmning, så mjuknade han och var så väldigt trevlig att köra. Jag vågar till och med påstå att han var i det närmaste rak, då jag fick ett jämnt stöd i båda tömmarna - den ni!
 
På lunchen skulle jag blåsa iväg och hämta mitt bankomatkort, och minsann, det hade kommit. Jag passade på att handla lite, och när jag skulle åka därifrån så nej.. det gick inte! Bilen startade inte! I förtvivlan ringde jag till pappa och fick råd, tur att det finns någon som är bra på bilar! (dock lite för långt härifrån..) En gubbe hjälpte mig att hjälpstarta, så att jag kom mig hem iallafall. Tack gode gud för det!
 
Med bil-händelsen i bagaget så var jag inte på något strålande humör när jag kom till stallet. Marie frågade om jag skulle köra Beck, men jag svarade "Nej, det är ingen idé när jag är på detta humöret." Så vi gick till Täckta Banan istället, så fick han springa där. Och sprang, det gjorde han minsann! Jag trodde att jag skulle behöva jaga honom runt, men han sysselsatte sig själv i en kvart med att trava och galoppera runt. Helt fantastisk är han. Gissa om humöret blev bättre? Mycket!
 
Avslutade dagen med att köra Marabou i ösregnet, och ge selen en massa rengöring och infettning efteråt, tvättade skydden och rensade på min selvagn. Det blev så bra, så bra!
 
Nu har jag mest lagat mat, i sisådär två timmar. Men nu har jag mat för hela veckan - riktigt bra! Annars blir det inte av, om jag inte gör storkok och matlådor.
 
Ikväll är det 2½ men, Kvällen är räddad!

Småmaskig ilska

Det finns något som inte bara gör mig less, utan irriterad, tjurig och rent förbannad. Och det är dessa så kallade "slow-feeding näten" och ja - jag vet att det finns folk som gillar dessa och har användning för de. Grattis till er. Såklart finns det bra och dåliga sidor med allt, men den negativa sidan river mig som en nagel i ögat för tillfället..
 
bild lånad från Google.
 
- Hästarna äter ur den mest onaturligaste vinkeln en häst kan göra, "giraff-style" där de äter på ovansidan av balen för att det är där nätet ligger tyngst, så de kommer åt maten bättre.
 
- De river med tänderna i det plastliknande nätet. De inte bara river, utan de rycker, sliter och drar. Precis som en häst ska- eller?
 
- Nätet gör inte att hästarna äter mindre, som vissa påstår. Hästarna äter lika mycket (om inte mer) med detta nät, då de istället står HELA TIDEN vid nätet, de viker inte från den.
 
- De hästarna som äter lite dåligt, äter nu katastrofalt dåligt - de som behöver äta ger upp.
 
- Hästarna äter.. förlåt.. rycker åt ett och samma håll. Summa summarum? Stärk gärna den starka sidan lite till. Precis. De får låsningar i nacke och rygg, samt är skevare än tidigare.
 
.. och så vidare.
 
När det sattes ut en bal utan nät, så visade det sig att en häst som aldrig tidigare ätit ur nät, efter två veckor i hage med nät, direkt visar ett beteende och börjar uppifrån på balen och rycker och sliter. Direkt. Hälsosamt? Snacka om präglad.
 
Och ja. Jag är sur. På stress-näten, och hets-näten.
I vanlig ordning, ta det med en nypa salt. Eller varför inte två..

en sån dag

Idag har varit en sån där dag, när jag har fått göra precis vad jag vill och när. Helt okej för en system-människa som jag! Efter en rolig kväll/natt så vaknade jag vid halv 10, käkade frukost och snackade skit med lite övrigt folk som sov över. Slappade i soffan och kollade tv tills efter lunch, då jag gick till stallet och gjorde lite nytta.
 
Idag blev det en lång skritt-tur för Beck, han skrittade på i ett bra tempo hela vägen, vi hittade till och med en skogsstig på ca 400m = LYCKA! Beck klev på och frustade nöjt och jag satt med mitt värsta fånflin i vanlig ordning. Det blåste (inte helt otippat, då det är Skåne vi pratar om!) så ibland hade vi motvind, ibland medvind men oftast sidvind. Inne i skogen var det bäst, där var det vindstilla. Och som inte helt otippat, så red jag i regnstället, för att jag trodde att det skulle bli regn. Men bara för att jag tog på mig det så blev det inget regn, utan solen sken istället igenom på sina ställen. Därefter så pysslade jag om honom, friserade lite bakom öronen och mätte ut mått för bröstsele. Det var inte helt lätt, att med bara två armar lyckas mäta från ena sidan bogen till andra sidan.. Men det är ju då man har så bra nytta av hippologerna, som kunde hålla ett finger på snöret! Så, hittills vet jag bara om ett mått som blev fel, jag kopplade inte in hjärnkontoret helt enkelt!
 
Därefter blev det tvsoffan igen, tränade och därefter middag. Nu sitter jag mest och suktar över olika bröstselar på internet och lyssnar på musik. Inte tokigt för en söndag!
 
 
Nu har han börjat sätta lite mera päls, vintern är på g! eller förlåt.. "vintern" ska det ju snarare vara!

Den lediga dagen

Det känns jättekonstigt att vara ledig. Helt ärligt! Men jag hade glömt en detalj: att stänga av väckarklockan.. Men jag kunde somna om igen, och vaknade då vid kvart i åtta, en riktig sovmorgon med andra ord!

Jag hade tvättstugan på fm, passade på att tvätta handdukar och sängkläder. Jag har tvätttid imorgon också, så då blir det kläderna som åker i.

Jag pratade med den bästa Jossan i telefon idag också, det är så skönt att prata med någon som står med båda fötterna på jorden och förstår båda världarna och kan komma med tips och råd inför min och Becks "till-skolning" i den klassiska körningen. Hon gör även ringblomssalvor, läppcerat och driver hästentrepenad, "Gunnilbo Häst & Handkraft", som jag varmt kan rekommendera!

Dagens tömkörning blev väldigt lyckad, från att tidigare ha legat lite i "komfortzonen" så utmanade vi, och diskuterade stundtals. Han är lite starkare i ena sidan, och är då svårare att ställa och forma i vänster varv. Så det handlar ju om att försöka stärka den svagare sidan, vi jobbade vidare på förra veckans upplägg - sidvärtsrörelser, övergångar och voltarbete. Oftast är det ganska bra att rensa luften lite, precis som vi diskuterade- för efter det, gick han så himla bra! När jag är med och parerar, är tydlig med vad jag vill och vart jag vill - så blir det rätt. Så summa kardemumma blev det ett riktigt bra pass där han jobbade på bra, jag blev kvickare i hjälperna och han lär mig så mycket varje gång! Nu längtar jag tills tömkörningslektionen för Bosse på onsdag för att få mera hjälp.

Imorgon ska han få skritta ut, på hårdare underlag, grusvägarna och asfalt, så att han får en chans att återhämta kroppen lite, och variera underlaget från dagens ridhusvistelse. Nu laddar jag upp med lite soffhäng inför kvällens halloweenfest med ett gäng härliga människor! Men först- städa..!

Nu...

..blir det tömköra av! :)

Bara för att..

..imorgon har jag sovmorgon, första dagen på länge! Dvs ingen väckarklocka är ställd. Fantastiskt!

Imorgon har jag tvättstuga på fm och tänkte tömköra Beck, innan Malin kommer hit. Imorgon rider de rävjakt här också, det kan hända jag smiter iväg och kollar in det någon stund. Hade Beck varit mer igång så hade jag varit med, absolut!

Godernatter!

RSS 2.0