Onödigt bra dag!

Humöret är på topp då hästarna levererar bättre än någonsin! Riktigt roligt. Hästarna som har fått gå idag är Rarino, Lambi, Beck och Balzac.

Beck fick gå på en längre tur idag, med mycket skritt och lite jogg. Han var pigg och glad, vi mötte lastbilar, hästar, brunnslock och annat läskigt, som till råga på allt inte alls var läskigt. Eller jo, en häst med reflexländtäcke som travade iväg snett framför på en annan väg, det var mycket märkligt.

Jag gillar struktur, system och rutiner. Nu ska det göras ett schema för Beck och mig, hur träningen ska optimeras på bästa sätt. Marie och jag diskuterade det häromdagen och kom fram till olika steg i denna satsning. I början, nu under igångsättningen är det fokus på kondition, och styrka i kombination med lite lösgörande arbete. Jag har svårt att få en vecka att räcka till, men å ena sidan - jag kan ju lika gärna tänka i tio-dagarsintervall, eller fjorton? Det tåls att tänkas på, men idén är kläckt, och nu ska jag bara hitta ett system också!

Det är bra roligt. November blir en bra månad, det känner jag på mig! Och det ska jag göra den till också :)

Landslagsträning

I helgen som gick, följde jag med Cissi som barn-/hästskötare till Laholm där de hade landslagsträning för Boyd Excell - världsmästaren!

Det kommer en bättre uppdatering ikväll, tänkte bjuda på en bild så länge på fyrspannskusken Axel Olin och hans team. Boyd och Tomas Eriksson står på marken.

Otroligt lärorika och inspirerande dagar!

Tömkörningspass

Då det dagen till ära passade på att ösregna, så blev dagens träning med Becke tömkörning. Ett bra pass att starta upp efter helgens vila, samt en liten formcheck, för att se om vi är på väg åt rätt håll.

Jag hade en plan med passet, som jag följde till största del. Med Elisabet på ena axeln, Bosse på andra axeln och Anna-Caisa som drog i hjälmen åt mig, så lyckades vi förvånansvärt bra. Beck var pigg och glad, ambitiös till tusen i vanlig ordning.

Han fick till en början bara skritta ett par varv på fri töm, och jag drev på honom så han verkligen skrittade igång genom hela kroppen. Därefter plockade jag upp honom efter hand och växlade lite böjda och raka spår, för att sedan lägga in sidvärtsrörelser, in och ut från spåret. Han var helt med på noterna, ställde igenom och behöll den goda energin han hade i början. I travarbetet fick han värma upp växelvis på volt och raka spår, i något övertempo. Men då kommer han igång riktigt bra, och fortsatte att växla sidvärtsrörelser och volter, då jag hade enormt mycket nytta av att bibehålla ställningen från skänkelvikningen in på volten, och jobba från det utgångsläget.

Hela tiden hörde jag kommentarer från EO, BJ och A-CL. "Sträck på dig, stå mer stilla, rikta in dig mer på bogen, tydligare kontakt, noga med eftergiften, mera energi och aktivitet" osv.. Fantastiskt bra! Och nej, jag har aldrig påstått att jag är normal - tänk på det!

Därefter tömkörde jag Lambi bland annat, som fick sig ett gymnastiserande pass med rund, lång och låg med tempoväxlingar. Riktigt härlig känsla, han är duktig den gamle professorn!

Blöt och kall, ändrades fort till blöt men varm när jag kom hem - duschen är bra ibland! Nu är det bara att ladda om inför en ny dag imorgon, det ska bli roligt!

/har fortfarande inte städat...

Ser ut som en ardenner?

Idag gick en av veterinärerna förbi i stallet och kollade på hästarna, sen frågade hen om det var min nordsvensk, varpå jag svarade ja..? Då säger hen att den borde minsann inte väga mer än 600kg, att den i dagsläget är alldeles för fet och ser då ut som en ardenner.

Ursäkta? Visst, han är ju rund, för rund. Men han är definitivt inte fet, och behöver definitivt inte gå ner mer än 100kg för att väga mindre än 600kg. Nej, stopp där!

Vi hade en liten diskussion angående "bantning" av häst, där synen skiljde sig rejält, vill jag lova. Smaken är som baken!

Visst, jag vet om att han är rund, men jag ser inte det som något negativt, då han dels ska sättas i nytt arbete (vagnskörningen) och kombinera det med harvning (som kommer att utökas), tömkörning och ridning. Han måste få en ärlig chans till att komma igång, få möjlighet till att bygga nya muskler, och dessutom går han ute i princip hela dygnet. Då känns det mer värt för mig att veta att han har möjlighet att äta så mycket grovfoder han behöver, än att portionera, snåla och räkna. Träningen ser jag på ur ett långt perspektiv, jag vill att han ska hålla. Snabbdieter är ingen höjdare, har vi ju fått höra!

Den 10/10 vägde Beck 720kg, den 18/10 vägde han 705. Vad hade jag ändrat gällande träningen? Mycket, mer variation och träningen trappades upp ett steg. Vad hade jag ändrat utfodringsmässigt? Inte ett skvatt!
För mig säger det en hel del, vill jag lova.

För trots allt, man måste hitta sin egen teori och tro i denna djungel. En djungel som är så enkel, men ändå så komplicerad. I vanlig ordning, ta det jag skriver med en nypa salt - det här är mina tankar, det jag tror och står för i de flesta fall. Är du i samma tänkesätt? Grattis. Är du inte? Grattis där också!

Morgonarbete

Med att ta brukskörningen och brukshästtänket till Flyinge, menades inte bara nordsvensken, utan hela cirkeln, inkluderat hantering och arbetssätt bland annat. Jag har påbörjat arbetet med en av mina andra hästar, som synes på bilderna här nedan.

Vem är Beck?

Jag fick frågan om jag inte kunde skriva om Beck, och självklart kan jag göra det. (I min värld existerar det inte att inte veta vem han är, jag är ledsen för att jag inte tänkte på det!)
 
Text snodd av Sidalens Naturbruk, http://www.sidalen.se
"Född 4 juni 2006 hos Thomas & Victoria Sundqvist, Pålänge

Brun, snp
150 cm
e. Bergakung 1883
u. Heddy 23147
ue. Ukne 1901
uue. Mats 1838

Visad som treåring på sto- och unghästpremiering 2009: 9-8-8-8-7=40p
”Harmonisk, linjerad av mkt god rastyp. Vackert huvud, välansatt och välformad hals, bra överlinje och kors. Energisk, taktmässig skritt. Taktmässig markbunden kort trav.”

Frivilligt körprov: 5-3-5-4-4=21p"

 
 
 
Beck, är kanske den roligaste häst jag någonsin träffat på. Det finns vissa hästar som vinner hjärtat, helt och hållet. Det finns några få, som har den speciella platsen, och Beck är definitivt en av dessa tre. För det finns bara tre som någonsin har förtjänat den platsen.Beck lärde jag känna som 3-åring, under 2009 då han då stod hos Thomas och Anna-Caisa Lindbäck i Storsien. Jag tyckte att det var en helfrän häst, och vi fick för oss att jag skulle rida in honom, vilket inte var några problem alls, förutom då han kom på att det var skittråkigt och la sig på marken, men det är en helt annan historia.. Typisk Beckhumor (och A-C humor..)

Beck är speciell på många sätt och vis, men har man "de rätta glasögonen" så är han helt fantastisk. Thomas och Anna-Caisa har förutom grundutbildat och jobbat denna häst, dessutom ställt upp på alla tokigheter vi har fått för oss. Han har haft det bästa möjliga liv hos dessa, och dessutom fått en utbildning jag värderar högst av alla.

En väldig förmån, är att ha lärt känna hans far Bergakung, mor Heddy och morfar Ukne, så att jag vet hur alla de hästarna har varit att hantera, ridit och köra.

Det har inte varit en spikrak resa, inte alls. Vi har hamnat i skogen ibland av oförklarliga anledningar under uteritten, han har busat och lekt. Men jag ångrar ingenting, han är glädjen i allt och har dessutom aldrig gjort mig besviken! Den ambitiösa, villiga och humoristiska häst är precis vad jag behöver! Han har en arbetsmoral som inte är av denna värld, precis som sin far Bergakung.

Lite bilder från de olika hitte-på vi har pysslat med;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja, ni ser ju. Ett axplock av bilder från tidigare äventyr, och nu detta äventyr. Är det inte tandem, så är det gräsklippning, eller varför inte ridning?
 
Jag har fått ett förtroende av Thomas och Anna-Caisa gällande denna hästen, och jag ska göra allt i min värld för att förvalta denna pärla på bästa sätt! De är för övrigt ett mycket stort stöd, vilket är väldigt skönt för mig att ha kunniga, förstående och lite mer realistiska än mig i många fall.
 
Så, Beck. En dag blir du min på riktigt! Än så länge har jag honom bara till låns..
 
Det var Beck, i mycket korta drag.

Ett sånt pådrag!

 
 
Vilken grej det blev av det hela, helt galet! och titta blicken på stjärnan..
 

det rättvisaste i världen

för övrigt, är rättvisaste ens ett ord? mest rättvist kanske är mer korrekt.
 
Jag förstår inte att dygnet inte har fler timmar? Jag skulle vilja ha iallafall fem timmar till, för att hinna det jag vill. Tiden bara flyger iväg, dagarna flyger iväg och inte minst veckorna. Helt galet är det!
 
Idag har Beck blivit skodd av Mats Thomsson, Thomssons Hovslageri. Marie fick agera chaufför, eftersom jag inte har BE och B-kortslastbilen var på verkstaden. Typiskt! Men det var då himla roligt, och han sa "Det är tur att du har rätt ras, Irene" då han inte tar emot nya kunder egentligen.
 
Annars då? Kör häst, kör häst, och kör lite mera häst - underbart!
Idag var det så fint väder dessutom, inte ens den minsta vindpust heller. En dag att minnas!
 
Jag trivs!

Becks bravader

Beck. Beck. "Han" som tydligen sades idag. "DÄR ÄR HAN" hade Ulle i receptionen ropat, alla kastade sig upp och frågade "vem då? vars?" och då var det tydligen jag och Beck som kom och gick från kliniken. Haha, jag var tvungen att skratta då Marie berättade det!
 
Men för övrigt då? Jo, efter gårdagens tömkörning, känner jag mig väldigt motiverad och inspirerad att fortsätta. Men idag fick han sin vaccinering, så det blev bara att prova ut bröstselen och tömköra en runda. Fina killen.
 
Dessutom vägde jag honom idag! Det var intressant, och jag måste säga att jag blev förvånad. 720kg stod vågen på! Det är klart att han är lite tjock, men inte fet. Men han får äta så mycket han vill, och det ska bli spännande att se på ett par månader hur vikten har förändrats med mera arbete!
 
Så imorgon får vi se vad vi hittar på. Han ska ju ta det lugnt efter vaccinationen, så det är väl bäst att göra det. Till veckan är det dags att sätta honom i en av giggarna, det ska verkligen bli roligt!
 
 

Se och lär, helt enkelt.

 
Även fast det är så mycket som går galet, så notera en del saker;
- de har hägnat in med staket i mitten
- speakern är otroligt lugn, saklig och håller ordning
- det finns ett framförställ till varje ekipage
- de får ut ekipagen eftersom
- ingen "panikar"
 
Dock..
- en man blir översprungen
- varför i hela världen spänner de inte ifrån de andra hästarna? Då hade de kunnat undvika alla de övriga som också hamnar i detta.
 
Ja, de finns mycket att fundera kring. Men, helt klart sevärd video. Marie och jag diskuterade den mycket idag, efter att hon visade den för mig imorse.
 
Det händer, och det händer fort. Idag, till exempel, när vi skulle ha lektion och vi stod och skulle spänna för - så kommer det en lastbil/kranbil/bredlast och ska klämma sig förbi två ekipage som ska spänna för. Marie hann just ropa att de skulle gå därifrån, men då var det redan försent. Den ena hästen hamnade i den andras vagn, galopperandes/klättrade över den och klarade sig utan mer än några skrapsår. De övriga var skärrade, speciellt en som backade in i stallväggen med buller och bång. Men det var så onödigt, så fruktansvärt onödigt. Om lastbilschauffören hade haft lite vett och inte gjort som han gjorde, hade det ju aldrig hänt.. (klyschigt va?) Men, det kan inte göras ogjort.
 
Samtidigt, som det finns en mindre negativ sida med det hela.. (Om än tråkigt sätt) att nu fick eleverna se hur fort det kan gå, och att skolhästarna är faktiskt hästar. De kan reagera. De är lite för snälla, så eleverna blir lätt aningens nonchalanta. Men, det var ett tråkigt sätt- men kanske välbehövligt.
 
Jag hade hunnit spänna för på en sida, (befann mig på andra sidan) och jag kan lova att jag har aldrig spänt ifrån så snabbt. Någon gång..
 
Tänk efter. Inte bara en gång, ta två. För säkerhetsskull.

Vad händer egentligen?

Jo, jag har nog den värsta förkylning som jag har haft på evigheter. Jag skojar inte. Jag sov nästan 13h här en natt, jag har sprängande huvudvärk och ont i kroppen.

Men vad gör det, när hästarna är så himla fina? Beck är en stjärna! Jag tömkörde honom för Bosse idag, fick bra hjälp och tips - slut i mössan sen.

Helgen på RS var toppen verkligen, fick träffa fina hästarna, fina kamraterna och lära mig en hel del saker.

Nu ska jag knoppa in, men ja, jag lever än så länge. Förhoppningsvis orkar jag stampa igång datorn imorgon så att jag kan uppdatera bättre!

Godnatt
/i behov av städning

In-effektivitetens dag

Ja, likt rubriken lyder.. Imorse åkte vi till Grolls och inhandlade arbetskläder och framförallt kängor, skyddsskor men otroligt lätta och bekväma. Köpte även sulor att ha i nu, och sen kan jag ha de med tjocksockar till vintern. Jag tror det blir kanon! När vi var tillbaka kollade vi på dressyren, 6-åriga hästar som gick inför semi-/final. Väldigt intressant!

Efter lunch fortsatte vi att vara staketryttare, då vi inte kan köra några hästar under denna vecka. Tråkigt och jobbigt, men det är ju bra med vila från körningen också. (För hästarnas del tänkte jag på då) vi kikade hela eftermiddagen, men fikade och kollade till hästarna innan vi for och handlade.

Stötte på Arnold av en händelse, och kikade när han red i Stora ikväll. Äntligen. Ridning!!!!! Den mannen, är helt otrolig! Så roligt att titta, när man hört och sett systemet så många gånger. Ska försöka smita och se när han startar 4-åringen imorgon.

Nu ska jag skapa lite ordning och reda i garderoben, innan läggdags!

RSS 2.0