De hästar vi har

De hästar vi nu har och arbetar med är 7 stycken helt olika men mycket roliga varelser.
 
Lamborghini, valack f.96 e. Alcatraz-Artist, en riktig professor som trots att han inte har gått så länge som körhäst, är en riktig klippa och välutbildad. Lambi går i skolan några dagar per vecka.
 
Balzac, valack f.04 e. L'acteur-Pascal, som gått som körhäst i ca 4 år, och är en väldigt lovande och trevlig häst som fungerar fint som skolhäst men som också har goda tävlingskvalitéer som han visat när han tävlats av Marie och tidigare stipendiat Jossan. Han går också i skolan när det behövs.
 
Rarino, holsteinervalack f.06 e.Rascalino-Don Larino, som köptes in som unghäst som hingstämne, men på grund av skada i sjunde halskotan så gick han aldrig att rida på. Han har också goda kvalitéer och en härlig utstrålning, så han ska vidareutbildas i körningen och förhoppningsvis komma ut på tävlingsbanorna i vår.
 
Beck, behöver ingen presentation va?
 
Isfajh, valack f.08 e.Isvind-Brodd, mycket riktigt en nordsvensk! Han har varit på prov och ska köpas in till Flyinge som skolhäst i både ridning och körning, en trevlig häst med utstrålning som också ska vidareutbildas inom körningen och hoppas på att kunna starta lite tävlingar i vår.
 
Druva, sto f.01 e.Quite Easy-Cortez, det hoppstammade stoet som vann 5-årsfinalen i dressyr med Susanne Gielen som numera är Maries tävlingshäst i körning! En häst med attityd och vilja, med mycket gång och kvalitéer.
 
Justin, gelderländervalack f.01 e. Manno-Renovo, en härlig sagohäst i format av en ståtlig fux. Det är Maries egna häst, som ska sättas igång efter en konvalescens pga skada. En pigg och glad häst, som är uppmärksam och har väldigt höga knärörelser!
 
Så det är en salig blandning av hästar, men överlag välutbildade och mycket trevliga hästar men men mycket olika svårighetsgrader! En del går och täcker in i skolan när det behövs, andra inte. Jag har ju mina personliga favoritrer, så är det ju alltid. Om jag tvingas rangordna topp 3, så blir det enligt följande ordning;
 
1. Beck (otippat va?)
2. Justin
3. Rarino
 
fast det är svinsvårt.. Jag gillar alla mycket!
dessa hästar alltså.. :)
 
Dock saknas det unghästar här känner jag.. och hingstar!!!!!

Vad händer egentligen?

En trött Irene och en bortglömd blogg senare.. Ja, frågan är, vad händer egentligen?
 
Vi börjar med den viktigaste först, stjärnan Beck. Han går otroligt bra för tillfället, känns stark och smidig i kroppen, lugn mentalt och pigg i temperamentet. Det optimala!
 
Måndag; Längre joggingtur utan egentligen några krav, bara mjukt stöd i handen. Det varvas mellan grusvägar och asfalt, med skrittpauser mellan, men med framåtgripande skritt där han verkligen får sträcka ut. Det blir en runda på allt mellan 6 och 9 kilometer.
 
Tisdag; Kortare runda med bara lite jogging i enstaka fall, annars blir det en skrittrunda på 3-5km, ofta i den lätta inkörningsvagnen, på antingen mjukare underlag eller grus/asfalt.
 
Onsdag; Tömkörningslektion för Bo Jenå, där det blir ett hårdare pass, det är ofta cavaletti på volt inblandat, övrigt voltarbete och skolor/sidvärtsrörelser. Här försöker jag att lägga in fler skrittpauser och att inte stå på volt så mycket, utan vi är mest runt fyrkanten. Här blir det högre krav på form och bakbensaktivitet, rätta böjningen och tempo.
 
Torsdag; Kortare runda med enbart skritt, grus/asfaltsväg för att få gå på lite hårdare underlag efter gårdagens pass i ridhus. Brukar bli mellan 3.5km här också, med inkörningsvagnen.
 
Fredag; Körlektion för Marie, där det också blir högre krav och intensivare pass. Här jobbar vi ofta med sidoförflyttningar, rakriktning och ställning/böjning i sidorna i olika övningar. Allt från ryggningsövningar till uppvändningar på meddellinjen.
 
Lördag; Brukar variera mellan uteritt i skritt, eller en skrittrunda på hårt underlag 3-5km. 
 
Söndag; Vila.
 
Men - ingen harvning? Nej, ingen harvning på grund av att någon "kompis" har bitit honom i lokstaden och han är fortfarande efter 4 veckor lite öm och svullen. Så jag riskerar ingenting. För det är inte värt det! Det är bättre att låta det läka ut ordentligt innan han behöver göra något arbete igen med loksele på.
 
Det här veckoschemat har funkar hittills, och som ni ser så går han "ordentligt" två dagar i veckan, tömkörningen för Bosse och körningen för Marie. Resten är skritt/återhämtningspass, mycket för att inte döda honom mentalt också, vilket är det viktigaste i mina ögon. Beck ska fortfarande tycka att det är roligt att sättas i vagn, varje dag. Gör han inte det, då har jag misslyckats totalt. Ett sådant schema är ju inte hugget i sten heller, det kan ändras lite hit och dit, men i grunden ser det ut på detta viset och detta har jag kört efter i ca 4 veckor och det funkar fint.
 
Veckan som kommer nu, ska han få en vilovecka helt. Mycket för den mentala biten, men också kroppsligt - att ifall det finns någon spänning eller underliggande seg träningsvärk eller liknande så får det ett litet "break" och återhämtning. Dessutom håller skorna på att trilla av, och jag har fått skotid på fredag, så det passar ju utmärkt.
 
Rätt eller fel? Ingen aning, men det här är det sätt jag gör det på iallafall. Tror jag..?
RSS 2.0