inkastad i vardagen

Måndagen var här igen. Måndag? Känns som onsdag, eftersom att jag jobbade helg, det kommer att bli en lång vecka med andra ord.. Eller inte alls, med tanke på att på torsdag åker jag till Strömsholm, får hälsa på alla härliga människor och därefter utbildning fredag och lördag!
 
Jag började morgonen med ett körpass, Bonneville närmare bestämt. Han är en häst som tilltalar mig mycket, han är stor och tung, en hel del gång, för övrigt stark, lite på och ganska skev. Men när man får jobbat igenom honom så ger han en sån fantastisk känsla! Så ni kan ju tänka er - jag påbörjade dagen på bästa möjliga sätt! Jag var väldigt aktiv när jag körde, ställde höger-halvhalt-vänster-halvhalt-höger.. osv för att inte ge honom möjlighet att ta bettet, och för att jag inte skulle bli stum i handen. Det var viktigt att halvhalterna gick igenom, för annars blir han bara starkare och springer mera. Jag drev dessutom på vänster bak, som han inte är så pigg på att använda, och använde pisken som innerskänkel på högersidan. Han blev så mjuk och fin, travade mer genom hela kroppen och arbetade med rygg och bakdel - vilken känsla.
 
Sen hade Marie kommit tillbaka, vi tog ut Rarino som skötte sig strålande på täckta banan, ut på galoppbanan och allt var frid och fröjd. Eller? Rarino hade upptäckt staket och grindar, som idag var fullständigt livsfarliga och köttätande, speciellt Holsteinerhästar med vita strumpor tydligen! Knashäst. Men i övrigt gick det himla bra.
 
Efter lunchen körde jag Justin och Marie Druva (äntligen, så som jag gillar den hästen) en skrittrunda. Vi var något begränsade på grund av Breeders och att de asfalterar om vägen (som vi måste korsa i alla rundor) så det blev att vi skrittade fram till vägen, sen var det bara att vända tillbaka. Det blir egentligen inte så mycket kortare, men det kändes konstigt att köra vägen åt andra hållet.
 
Personalutbildning stod på agendan i utbildningshuset kl15, dagens tema var hovvård, foder och djurskydd/djurförsök. Det var intressant, men lite tungt att ha två timmar på sena eftermiddagen utan paus och fika.. På hovvården pratade hovslagaren om belastning, vilka faktorer som spelar in gällande exteriör/arv/friktion/underlag/arbete/hagmarker med mera. Han nämnde särskilt att man måste skilja på begreppen "stor/liten hov", utan den korrekta definitionen är att hovens volym ökar/minskar, att den blir vidare/smalare, plattare/högre. Han hade en väldigt pedagogisk föreläsning där han förklarade noggrant, repeterade och hade en röd tråd genom allt. Men han är ju lärare på hovslagarutbildningen också, så lite pedagogisk får man ju hoppas att han är. (Vilket jag har lärt mig att det är inte en självklarhet för att titeln är lärare) Fodertemat var kolik, Sofia och Per Michanek föreläste/hade en diskussion om kolik, orsaker/åtgärder/förebyggande. Det stora hela gick ut på att det är ett komplext sjukdomstillstånd med många möjliga faktorer. Diskussionerna var riktigt bra, och jag fick med mig mycket matnyttigt därifrån. Den sista föreläsningen handlade om djurförsök, det vill säga forskning, hur man går tillväga för att få genomföra djurförsök på häst. Det var intressant, även om jag ska erkänna att min koncentration inte var på topp.. Men Flyinge till exempel, har tre stallar godkända för djurförsök, Skolstallet, Stostallet och Stora Hingststallet. Det var en lång byråkrati innan ett forskningsprojekt kunde tas till handlingarna, värt att tänka på!
 
Jag börjar bli sjuk igen, det är inte så konstigt i och för sig, men jag tycker att det räcker nu! Så nu ligger jag i sängen och ska kolla på Mord i sinnet tänkte jag.
/vill undvika den delen som förbinder huvudet med kroppen

Lugnet före stormen

Nu är det helt klart lugnet före stormen här på Flyinge. Imorgon sätter Breeders igång, och då är det fullt ös. Tälten är uppe, avspärrningar och grindar överallt och det vilar en märklig tystnad över anläggningen. Det var till och med så att jag var tvungen att stanna till och bara se och andas in känslan, en rå höstmorgon med solen som skiner. Fantastiskt. Vilket ställe jag har äran att vara på. Men jag kan inte låta bli att längta tills det blir riktig höst med alla vackra färger och den klara lite kalla luften.
 
 
Kastanjegården i höstskepnad en solig söndagsmorgon.
 

Nu ska jag städa, för sedan ska jag åka med Oscar till Malmö och hämta en transport, som vi var och kollade på igårkväll. Dessutom har jag tvätt-tid idag, så det blev 5 maskiner tvätt.. Hur blev det så!?
Därefter blir det stalltjänst och hästeri hela dagen (och kvällen, antar jag) då jag har fyra hästar att köra och två som ska skrittas. Det blir roligt!
 
/strukturerar och städar upp livet

Ny arbetskostym

 
Så här ser alltså min nya arbetskostym ut, med Flyinge-loggorna på! Jag förstår inte hur mina RS-kläder och RS-keps kunde uppröra så mycket? Men det bästa av allt, då fick de fingrarna ur och fixade fram kläder till mig! Inget ont som inte har något gott med sig! Jag fick även en keps, pikétröja och en jacka som är iväg på tryck.
 
Sen måste jag ju erkänna, att det var lite roligt att ha RS-kläderna då de blev så upprörda över det.. haha! Lite ful måste man ju få vara!
 

blandad kompott av bilder

Mats Thomsson med sina fina Boyar och Luringen i Andrarum.
 
En väldigt trött Justin som var på kliniken för att kolla upp sina rinniga ögon.
 
Druva fick sig en uppborstning och lite kärlek, då hon för tillfället vilar och är uttråkad!
 
Nu pågår byggnadsarbetet inför Active Stable, det är intressant att följa arbetet!
 
 
Rarino inne på täckta banan.

veckans lärdom

Denna veckan har tydligen inte blogg.se-appen publicerat de inlägg jag skrivit. Kris och katastrof! (Okej, så illa är det inte, men lite bitter blir jag allt)
 
Iallafall, veckan som gått har likt de övriga varit väldigt bra. Det har varit strålande höstväder, med mer eller mindre kaos på anläggningen då Flyinge Hästcentrum numera görs om till Flyinge Partycentrum, om jag förstår snacket rätt. Folk är i extas, och väntar på den händelserikaste festveckan på året, det vill säga Breeders. Det slås upp partytält, en massa läktare i ridhusen (mera läktare..) och området inhängnas med gallergrindar. Det måste vara stort detta? Vi har iallafall tagit det hela med ro, försökt undvika att bli överkörda av alla maskiner som är ute och kör material och byggnadsställningar, ta alternativa vägar där de stängt av osv. Inte helt lätt, men det här är tydligen bara början, nästa vecka är det tydligen K A O S. Alla ridhus är upptagna, vi får inte köra upp mot anläggningen, folk och hästar överallt.

Jag skulle ljuga om jag säger att det inte ska bli skönt att åka till RS i helgen, med tanke på allt här. Samtidigt som det vore roligt att se finalerna, men festerna kan jag vara utan alla gånger. Jag får ju umgås med fantastiskt trevligt folk och fina hästar istället!
 
I veckan rev jag också min första kona på en lektion. (River man fler än tre så måste man bjuda på fika- vilket jag gjorde) Hästarna har varit helt fantastiskt fina, och framförallt Rarino har tagit stora steg in i körhästens värld. Nu har vi kommit utanför täckta banans skyddade värld och börjat köra på galoppbanan, vilket han sköter med bravur!
 
Jag ska försöka fixa in lite bilder senare, från veckan som gått. Men än så länge - ha en fin helg!

en smak av hylla

Välkommen till vardagen och välkommen till måndag - sa en av hippologerna imorse när jag slog huvudet i en hylla det första jag gjorde. Varför slår jag mig själv så mycket?
 
Förmiddagen ägnade jag åt grabbarna Rarino och Beck, som båda fick sig en tömkörningsomgång. Rarino i parken runt och bland träden, kändes riktigt bra idag med fina halter och en avspänd men följsam häst! Beck var mest pigg och glad, det kommer förmodligen att ta tid för honom att landa. Men han får all den tid han behöver, för att komma i ordning och landa på riktigt.
 
I helgen kollade vi på terränghoppningen, sen igår var jag hos Jenny och Lars-Göran i Andrarum, alltid lika trevligt att träffa dem.
 
Kort om vad som händer, nu somnar jag snart sittandes, bäst att krypa till sängs direkt!
 
På återseende.

fattar du vad det handlar om?

Likt Per Gessle, så har jag fått ställa mig själv frågan idag - "fattar du vad det handlar om?"
 
Svar? Det är inget svart eller vitt, uppe eller nere. Det handlar om en livsstil, ett sätt att leva.
Kör, ba kör!

Morgonstund har guld..

Känslan när hästen lämnar flocken, springer mot en i hagen, skuttar och fånar sig. Den känslan är rätt bra, och jag tror att han försöker säga mig något.. Han vill att vi ska börja jobba - han har landat i rutinerna, landat i flocken och börjar bli odygdig - bästa tecknet!

Nu sätter dagen igång på riktigt, med en ytlig huvudvärk och hyfsat väder!

Lite bilder från veckan

Efter genrepet på tömkörningskadriljen, Svt var och filmade/intervjuade också.
 
Becks nya fina huvudlag!
 
Vad vore ett stall utan whiteboard-tavla?
 
Ohio och Beck äter hösilage tillsammans. Beck står nere i en grubba dessutom, därför han ser så liten ut!

fäll aldrig sista trädet

Gårdagen var så där onödigt bra, lektionerna på förmiddagen gick galant. Jag började med en parkörningslektion med Realgymnasiet, de fick köra Bonnie och Clyde. De är inga klockrena skolhästar med tanke på att de är starka och heta, men samtidigt är det bra att eleverna får känna på att alla hästar inte är som de övriga skolhästarna. Ibland blir det lätt lite för skyddad verkstad. Men de gjorde det mycket bra, och vi fick anpassa rundan eftersom Fälttävlans NM nu har dragit igång, och de red dressyren på både kastanjegården och Warren Hastings. Alla rundor man kan köra, måste man köra förbi någon av dessa banor, och jag tror inte att det hade varit så populärt faktiskt..
 
Därefter var det direkt lektion med Hippologerna, idag var det rakkörning som stod på schemat, och det är ju också det svåraste. Så det var en väldigt nyttig övning, där eleverna verkligen fick börja jobba och köra hästarna, och framförallt när vi la in övergångar på rakt spår - då blev det väldigt tydligt hururvida hästen var rakriktad eller inte. Det var en väldigt rolig lektion, med intresserade och engagerade elever - då är det som bäst!
 
Efter lunch så pysslade jag om Beck en bra stund, borstade, pälsglansade svansen ordentligt inför helgens betesvistelse, och talade om för honom hur fin han är. Det behöver jag i och för sig inte göra, då det samlas en stor flock människor så fort jag tar ut honom på gången.. :) Jag provade även huvudlaget som jag beställt av Rickard och Eva Samelius, Solbergas Nordsvenskar - http://www.solbergasnordsvenskar.se som för övrigt var så välgjort och fint, i läder av bra kvalitet. Rekommenderas varmt!
 
Beck fick sen gå ut tillsammans med sina kamrater i en hage längre bort, på bete över helgen. Jag tömkörde sen Rarino, tillsammans med Karin som red på Druva runt Årundan. Han var så himla duktig, och tittade storögt sig omkring, dock utan att göra något. Några gånger blev han "rädd" eller osäker kanske man snarare ska kalla det, och försökte vända, men då parerade jag upp honom, gick fram och ledde honom förbi det farliga. Sedan gick jag bara längre och längre bak och snart tömkörde jag igen. Jag vill absolut inte att han ska lära sig att vända. Absolut inte. Jag vill inte heller att det farliga ska bli ännu farligare med att tvinga fram honom, då han inte är helt hundra på hjälperna heller. Så det är inget alternativ, tyck vad ni vill, men hästen är 7 år och har aldrig varit utanför stall/ridhus/paddock på detta område förutom det han har fått gå med efter vagnen nu. Det här hände ca 3 gånger, annars gick han klockrent i de övriga 45 minutrarna.
 
På tal om hästar som vänder, på motorsågskursen på Strömsholm fick vi av vår kursledare Lasse lära oss att "fäll aldrig det sista trädet". Igårkväll var det snarare, kör inte den sista hästen. Inte en fredagskväll när övriga gått hem heller. Jag är mycket tacksam över att Karin var kvar, annars vet jag inte hur det hade gått. Eller, då hade jag förmodligen spänt ifrån och löst det från marken, men tack vare Karin så vann inte hästen helt iallafall!
 
Fredagskvällen blev tacoskväll hos Selma, tillsammans med Solveig och Elin. Det var väldigt roligt, och det blev många missförstånd och skratt, tänk så roligt det är med norska egentligen!

harvar runt efter en harv att harva med

 
eller hur var det nu? Så här skötte vi ridhuset på Löten iallafall, som på bilden synes. Ett av dagens projekt blir att ta reda på vilka olika harvar det egentligen är lämpligt att använda, beroende på undelag och ridhus/bana. De har ju stora till traktorerna, men även mindre som skulle gå att använda till häst. Sen vet jag ju att förr i tiden så harvade de ju med stona här på Flyinge, så vem vet - det kanske gömmer sig någon harv här? Jag ska prata med fastighetsavdelningen så får vi se helt enkelt. Hittills finns det en harv jag kan använda, och även sladda täckta banan.
 
Det blir spännande att sätta igång sen, det är ju ett perfekt jobb att börja komma igång med för Beck, lugnt och bra arbete i skritt! Det finns inte mycket arbete som är så bra som att harva, tänk vilket komplement till vagnskörningen och ridningen sen i framtiden.

vinkat av eliten

Imorse började jag med stalltjänsten, plockade in grabbarna som verkade ha överlevt natten utan problem och hann mocka en box innan det var dags att bege sig upp med Lambi till stora hingststallet för iordningsställande inför resan. Det var inte packat ännu, och lite annat att fixa, så jag hjälpte till med det jag kunde. Ibland är man ju bara ivägen, men nu flöt det på bra. Så vid kvart över nio åkte stora lastbilen med hästarna, lilla lastbilen och transporten. Det kommer att gå så bra, och Alexandra har lovat att fota massor!
 
Efter en frukost begav jag mig för att leta efter en tömkörningsgjord som inte var på väg till Tyskland, men hos UP hittade jag en jag kunde låna. Tog ut Rarino för fortsatt miljö och tömkörningsträning ute i Warren Hastingsparken. Där gick vi på stigarna, runt och bland träden, träna-nöta-träna-åter träna! Men han är så otroligt lyhörd och rolig att jobba med. Vilken häst! Att vara i parken var himla bra, där är det lite "kuperat" i skånska mått mätt, man kan ana en liten kulle, eller iallafall att marken ändrar riktning något (man får vara glad för det lilla!) Så då får man in så många fler delar än att vara i det tråkiga ridhuset, där det bara är fyra väggar och platt. (Okej, jag vet att jag kommer att få äta upp det där när det skånska höstvädret tar över, men en dag som detta, med klar luft och strålande sol.. då kan jag vara anti-ridhus så mycket jag bara vill!) Sen får ju piloten som håller i snörena där bak också lite träning, efter att ha snubblat ordentligt en gång  på en kvist/liten stubbe som stod upp ur marken gömd i alla löv.. Tur att jag inte stod på näsan iallafall, hade varit lagomt så kul.
 
Sen fanns ingen häst kvar att köra, för Fredrik hade lektion på morgonen, och jag skulle ha lektion efter lunch så att alla hästar gick (och vissa dubbelt). Så den bästa gossen fick lite kärlek, borstade upp honom ordentligt, tvättade ren honom då han är lite lös i magen, smorde hovar och bara myste. Han gör mig så glad, så jag vet inte vad. Äntligen. En av lärarna kom förbi, Christina, och hon kunde inte sluta beundra och klappa Beck "Åh, jag skulle verkligen vilja ha en sån här!" Hovslagareleverna kom senare, och var gode imponerade.
 
Beck fyller ett väldigt viktigt syfte här, han är utan en klockren rasrepresentant. Jag menar, han gör ju succé bara med sitt utseende? Tänk då när vi börjar göra lite nytta också - då kan det bli riktigt bra!
 
Jag fick rycka in som stallchef under lunchstalltjänsten då Anna var tvungen att åka in på klinik med sin häst. Men det gick det också, jag fick lite kortare lunch bara! Då färdigplanerade jag eftermiddagens lektion, där huvudtemat var serpentiner. Det är så roligt att instruera, och när de är intresserade, frågar, är mer än delaktiga - då kan det bara bli bra! Skolhästarna är ju hjältar, de är så kloka och framförallt snälla! Vi ägnade selputsen åt att även utvärdera lektionen ur olika perspektiv, vilket gav mig otroligt mycket feedback. Det är när man efteråt kan diskutera - då kan man även förbättra och ändra sig! Så jag ser mer än fram emot morgonen, då har jag först parkörningslektion med gymnasieeleverna, därefter har jag direkt hippologerna, så lektioner från 8-11.30 är inte fy skam en fredag! (I och för sig så missar jag fredagsfikat.. men det går nog ändå)
 
Igår var det kebabkväll med beridarna, ikväll ligger jag i sängen, imorgon är det tacoskväll med stipendiaterna.. Ja, inte går det någon nöd på mig inte!
 
/tacksam och nöjd

Jag upphör aldrig förvånas

 
Igår kom ett par hippologer och berättade om några broschyrer/häften/böcker, lite oklart om vad det var. Men till saken hör då, att de utbrister "du var med i den!" Jag antar att min ansiktsuttryck avslöjade det största frågetecken de sett den här veckan, för de förklarade att jag körde häst på en bild och att det var Beck jag körde, det stod något om unga. Så då började saker och ting falla på plats, det var nog från när Anahita från Hästnäringens Nationella Stiftelse var där och höll föredrag för hippologerna. Det roligaste av allt var att de noterade att jag var mörkhårig och att det var Beck (vid det här laget hade han bara varit här några timmar)
 
Man hamnar både lite här och där, men jag kan aldrig sluta förvånas över att folk noterar att det faktiskt är jag. Jag har ju inte ens kepsen på mig nu, den är ju slut som artist. (Ingen pik här inte..!!) Men självklart är det roligt, man kanske borde ta och kika lite själv också.

Historiehästen

Han som imorse mötte mig i fönstergluggen med halm i taglet, halm i munnen och bara såg så pigg ut - gjorde att jag äntligen kunde slappna av. Efter att ha åkt så långt, och stått stilla så mycket så vet man ju inte hur mage och övrigt egentligen fungerar därefter. Men allt verkade lugnt, så det var skönt!
 
På tal om historia, Beck skriver nu svensk hästhistoria som den första nordsvensken någonsin som står på Flyinge, det har inte varit tillåtet med annat än halvblod tidigare! Men de har lite av varje nu, och har även haft russ som körhästar, dock inriktning trav.
 
På förmiddagen besiktigades han av försäkringsbolaget, som efter mycket om och men blev Dina Försäkringar. Efter att ha pratat med många försäkringsbolag, hört mig för och kollat upp, så var det bolaget som kunde erbjuda den bästa försäkringen som täckte mest, till det lägsta priset (Det lägsta priset var mest ett plus, inte ett krav. Hellre att han har en bra försäkring som täcker det jag önskar, då får det kosta vad det kosta vill!)
 
Från gårdagens träning, numret kallas "Rhapsody in driving" som nu ska till Tyskland! Det är Bo Jenå med Showman, Marie Kahrle med Lamborghini samt Cecilia Kvarnström med Zacke. Ett proffsigt nummer, med helt rätt musik! Lambi gör nu byten i var tredje på rakt spår, bästa farbror!
 
Annars så har dagen gått åt till att assistera vid klippning av hästar, packa, putsa, göra iordning hästar för genrepet av kadriljen och dessutom köra fram. De är riktigt stiliga hästarna, med Flyingemössan på! Men det är mycket logistik, grejer som ska med och saker som ska göras. Idag var en sån dag som man skulle ha haft stegräknare på sig.. vet inte hur mycket jag har gått idag? Det var rätt häftigt att få köra fram Lambi åt Marie inne i Crafoordhallen med full utrustning och publik på läktaren, haha! Där gick jag med mina vanliga kläder, men i och för sig var Alexandra (tidigare körstipendiat) i samma sits och körde fram Showman åt Bosse. Kadriljen gick strålande idag, bästa gången hittills! (Men är det inte på genrepet det ska gå dåligt..?) Publiken jublade, ekipagen skötte sig strålande, det var till och med så det var en del tårögda observerade jag!
 
Beck fick gå ut i valackflocken vid lunchen. Det var en märklig men fruktansvärt lustig syn. När han kommer in i hagen flyr de övriga hästarna, alla utom Erb Chow, som tog sig an honom direkt. De andra var helt hysteriska.. har de aldrig sett en hårfager, snygg och rejäl gosse förut? Tydligen inte. Somliga saker får man lära sig den hårda vägen helt enkelt. Det som var mest lustigt var att Rarino inte tuppade sig, utan gillade Beck direkt. Det var väldigt oväntat faktiskt, men samtidigt - vem har Beck inte bra inverkan på? (heeeelt opartisk..) Så nu går han i hagen med sina två skyddsvakter, känns bättre än bra. Sen att mina två favoritpojkar kommer bra överrens, det är ju långt över vad jag vågade hoppas på!
 
Det känns så bra, så himla bra!
 
Det blir dåligt med bilder nu, det funkar inte att lägga upp från telefonen, så det får bli när jag har tid någon kväll!

En dag fylld av skratt

Dagen D, det vill säga idag- har varit så fantastiskt rolig och givande! En massa skratt, duktiga hästar och strålande höstväder. Jag har varit nervös och längtat till kvällen.. Men sen klockan 19 har jag inte behövt det längre, när stjärnan klev av lastbilen. Den känslan, är kanske den bästa som finns. Underbara häst!

Jag får uppdatera bättre imorgon, nu är jag alldeles för upprymd för att få något vettigt ur mig, så tack och hej för mig så länge!

/trött, nöjd och glad

Från regn till sol

Vilken dag, vilken vänding. När väckarklockan ringde, hörde jag även ett bekant ljud på min fönsterruta. Just det - regn. Då var det bara att hoppa i mitt fantastiska regnställ, som var lika dyrt som det är bra i och för sig. Vi började med stalltjänsten på morgonen, där ingick bland annat att hämta gossarna Bonneville, Ohio och Rarino, som bott ute under helgen (lyckos dom, önskar att fler kunde det!) Dock ligger de gräshagarna en bra bit bort, så det tar drygt en kvart att gå bort dit, men hippologerna var 9st på stalltjänsten så det var ju inga problem.
Efter frukosten var första passet Rarino, som även idag skötte det galant. Han är under inkörning, och går nu i vagn på täckta banan, en oval bana med tak över och väggar - ganska praktiskt. Han har utvecklat sin skritt en del faktiskt, vilket är roligt med tanke på att det är den mest svårpåverkade gångarten hos hästar. Vad månne det bli av denna stjärna? Han är då så trevlig att jobba med, och börjar också ta röstkommandon riktigt bra, både när det gäller halt och att sakta ner tempot i skritten, att ta ett steg i taget. (jag är inte petig, nejnej.)

Här kommer hippologerna med deras unghästar gåendes mot stallet efter lektion. Det såg ut som om de nyligt börjat ha sadel på sig.

Därefter körde jag Bonneville och Marie Balzac, en tur först runt terrängbanan sen på Warren Hastingsbanan. Det var blött och sumpigt på gräsbanan dock. Plus att det regnade på tvären, jag skojar inte. Jag blev blöt i hela ansiktet och under/i hjälmen, Bonneville ville inte alls gå mot regnet, som inte är så konstigt med tanke på skygglapparna - det måste ju bli som en regnfångare! Ingen sån där kanon-känsla idag, men det är bra att det finns saker att jobba på och att utveckla, jag måste bli kvickare i mina hjälper och köra mer aktivt. Det var ingen höjdare att vara utan handskar när det ösregnade, en lite stark och stel häst och hala tömmar.. Hade jag inte suttit på dem hade de väl farit all världens väg. Men Bonneville är en häst som tilltalar mig starkt, stor och lite tyngre häst, men med en hel del gång och lätthet. Han ger en fantastisk känsla, när vi jobbar tillsammans!

Efter lunchen sken solen och då for vi ut med Druva runt Granelund, Marie körde och jag åkte med. Vi diskuterade tävlingar, licenser, ekonomi för tävlingskörning och mycket annat mellan himmel och jord. Inte alls dumt faktiskt! Därefter putsade jag av våra selar och gjorde iordning Nehru till Hanna för tömkörning. De hade träning inför kadriljen, och nu börjar den att sitta och ser riktigt bra ut! Bad och flätning av Lambi stod på schemat innan dagen var slut.

Från tömkörningskadriljen, som i helgen ska till Tyskland på två hästshower/mässor och visa upp sig!

Efter en god middag, packat upp hästsakerna, dusch och nu blir det film innan läggdags. Vilken måndag! Men imorgon.. då är det äntligen tisdag!

/som ett barn på julafton

Halv åtta hos mig

Ja, se så här är det alltså i min enkla men mycket bekväma boning. Man vill ju ändå göra rummet till "sitt eget", så det är det jag håller på med för tillfället. Det som saknas, är något på väggarna. Tänkte nästan beställa lite kort på internet, så att jag skickar in från bilder jag har och gör tavlor. Tänk att få vakna upp och se mina fina vänner på väggarna? Det är knappt det går att få en bättre start. Frågan är bara.. vilka bilder ska jag välja?
 
Men, för att komma till sak; Här bor jag! Rummet ligger på övervåningen i vår lägenhet, vid toaletten. Så småningom dyker det väl upp lite bilder på resterande lägenhet också.. den som väntar på nåt gott (väntar alltid för länge)
 
 
 
 
En sån här garderob är inte fy skam, det fortsätter även in till höger med mera utrymme.
 
Mormor- känner du igen filten?
 
Nog om detta, nu är det dags för tvättning och därefter läggdags.
/en som längtar ihjäl sig snart

Träningen som regnade bort

Imorse när jag vaknade så öste regnet ner, blev genast orolig för träningen - på gräs? Hur skulle det gå? Jag behövde inte oroa mig särskilt länge, jag fick ett meddelande om att träningen var inställd på grund av regnet. Trist, verkligen. Men hellre ta beslut som gynnar hästarna, för det hade aldrig gått att vara på gräset på grund av regnet, det är gränsfall på att det hade hjälpt med broddar. Så, vi tar nya tag för nästa gång istället!
 
Regn är okej, så länge det inte blir lika mycket vatten som det blev på Gotland den våren..
 
Istället för träningen tog jag mig till det andra stallet och fixade de hästarna. Det är väldigt skönt att vara i ett stall utanför själva Flyinge-meteropolen, för där kan man klä sig, göra och se ut i princip hur man vill. Man kan lyssna på musik, ha en vanlig t-shirt på sig, ha jympaskor, mocka hur långsamt man vill osv. Ibland är det bara så fruktansvärt skönt, så det finns inte. Men samtidigt har jag fulla förståelsen för att policyn ser ut som den gör, det ska se ut och vara på ett visst sätt för att hålla en särskild standard och skick på både elever, personal, hästar och anläggningen - detaljerna utgör helheten. Så det finns ju två sidor, men självklart inte är det så att jag klär mig i det värsta man har, och lever rövare i stallen utanför, men bara det att inte kraven finns, gör det hela mycket lättare rent mentalt! Jag går ofta klädd likadant, och gör det andra arbetet lika snabbt som i det så kallade "Flyinge-tempot" men, det är bara det att jag måste inte. Det är väl den mänskliga faktorn antar jag, helt enkelt.
 
Hemma, då kan man klä sig i vad man vill och vara hur ful man vill (alternativt använda de skönaste kläderna man har, kan man också säga!) Dock är det hög skämselfaktor på denna bild, ingen huvudbonad på kusken. Skräckexempel i allra högsta grad, både gällande det och klädseln. Fågelskrämma kanske är mitt framtida yrke?
 
Annars då? Jo, jag och Solveig tog oss in till Nova Lund, och handlade en del nödvändiga saker. Och ja, när jag säger nödvändiga saker så menar jag det också! Inte en enda okynnespryl köpte vi. Grattis till oss. Eller? Vi gick runt i olika affärer, packade in i bilen, nästa affär, packade in i bilen osv, ett evigt rännande med andra ord! Men nöjda blev både hon och jag, när vi sen begav oss hemöver för att packa upp och äta lunch. Jag köpte mestadels grejer till rummet, det kommer lite bilder senare. Så det blev till att städa, packa upp och fixa iordning i rummet, det blev så bra! Det fattas lite fortfarande, men jag tar det lite pö om pö.
 
Nu ska jag faktiskt slå på en film, sen laga mat innan det är dags för tvättstuga.
 
/slappaste personen i kungsgården idag

Hästig dag med fölauktion

Dagen till ära hade jag till och med sovmorgon! Sen att jag vaknade klockan 6 i vanlig ordning, det var ju en annan sak! Tog en lugn morgon, sen gick jag till stallet bland alla djur och kreatur- ASVH hade evenemang, och det var Breeders för fälttävlanshästar, så dressyren gick då.

Tidig morgondressyr, fälttävlanshästarna på kastanjegården.

Jag körde Jesper en runda inför morgondagens träning, och det gick allt annat än bra. Helt ärligt alltså, jag vet inte riktigt vad jag gör för fel. Men något är det, så jag pratade med Marie nu sen och funderade lite. Vi får se hur han är imorgon helt enkelt, förhoppningsvis aningen bättre än dagen iallafall. Något konstigt gör jag, för när jag inte kan sakta ner/bromsa/få fart/svänga/styra, så är det rätt taskigt läge. Det är typ väldigt elementära saker, även kallat grundkörning. Men jag sabbade det totalt, så, det är bara att jobba på! Det är när man stöter på problem som man kan utvecklas! Tvättade av Jesper, tog hand om utrustningen och klappade lite på övriga djur.

Gick hem och åt lunch, därefter begav jag mig till Gårdala, där jag har hand om tre stycken hästar nu under fre-sön, i vanliga fall har jag bara två. Fixade i ordning allt, och blev rakt svettig av att göra det - då känns det att kroppen är inte helt hundra på grund av förkylningen! Hem och duscha, innan Solveig och jag gick till Stora Ridhuset och bänkade oss för Elitfölauktion! Det var mycket intressant att se, och dessutom fick jag ju träffa Jocke, en av de fantastiska framtidsspanarna, som visade hästar via Unga Uppfödare - vilket han gjorde med den äran! Det var en trevlig tillställning, med inte så höga priser dock. Den dyraste gick för 160 000, motför förra årets låg på 300 000 någonting har jag för mig!

Eftersom hästarna aldrig var stilla så var det svårt att ta kort, men det var fina och rörliga föl överlag!

Vi gick hem och slöade lite, sen kom Malin och så hämtade vi pizza och kollade på körslaget. Helt okej lördagskväll kan man säga! Dock har jag en bula och är väldigt blå om ena foten, då jag råkade ramla i trappan i ridhuset (otippat att jag gör mig illa..) så jag hoppas att det bara är stukning och inte något allvarligare, för det gör väldigt ont. Plus att det är min skadade fot, så att det var ju lite onödigt kan jag tycka!

Nu är det sängläge och jag är taggad för träning imorgon förmiddag! Sen ska jag fixa de tre hästarna, förhoppningsvis hinna en sväng till Lund och även kolla något på Breeders. Och tvätta lite kanske. Och städa.. Fullt ös, medvetslös! Det är lika bra det!

Godernatter!

i väntans tider

Ibland är det bara för spännande, pirrigt och roligt. Det är det sista jag tänker på när jag går och lägger mig, det första jag tänker på när jag vaknar! Det är ett faktum nu, och dessutom inte långt kvar.
 
Det finns flera som varit inblandade och gjort detta möjligt, och för detta finns inte ord. Känner mig lite som Gert Fylking, och skulle helst utropa "ÄNTLIGEN" så hela världen hörde. Men jag får vänta, lite till. Några dagar kvar. Dagar!
 
med vänlig hälsning en som väntar på rutnäsan i sitt liv
 
 

hallelujah-moment!

 
Det är snudd på en religiös upplevelse att vara ute och köra första passet, i morgondimman och solen börjar bryta sig igenom.
 
Jag tycker synd om alla som inte får uppleva något liknande, men alla har ju sina hallelujah-moments.
 
Jag njuter så det räcker och blir över iallafall. Jag vet inte åt vilket håll jag ska vända mig ibland, den här möjligheten är unik! Hur kan jag bli bättre varje gång jag pratar, ser eller hör häst?
 
Hur kan det vara så roligt? Ja, ni hör ju. Nörd ut i fingerspetsarna.
 
Någon gång, kanske i det skånska regnvädret, eller varför inte den skånska vintern - så kanske mitt fånleende ger sig. Kanske. Om det nu är möjligt!
 
med vänlig hälsning hon med det fånigaste flinet i södra Sverige en människa som sitter bakom en hästrumpa kan ha.. (hur är det med meningsuppbyggnaden egentligen?)

händerna upp i luften?

..eller i tömmarna? Anledningen till den fantastiska förmågan (eller oförmågan) till uppdatering kan jag hänvisa till min förkylning. Jag är helt knäckt, av att inte kunna andas ordentligt- trots nässpray! Jag kan lova att det har blivit både en och flera bonna-snytningar idag. Vem bryr sig? Inte jag iallafall, jag försöker ju vara lite diskret åtminstonde..
 
Förkylning som ursäkt? När man bara ligger i sängen, tar det lugnt och kurerar sig med film och varmt att dricka.. Tar en varm dusch, tycker synd om sig själv, lite Grinchen-style. Ja, varför har jag inte haft tid att uppdatera? Jo just det, jag missade typ alla punkter. Varför ligga inne när man kan vara ute och köra häst? Jag har bäddat in mig i Flyinge-ländtäcket, sen ut på tur. Inte så bra för förkylningen kanske (som jag har förnekat tills idag, när jag verkligen inte kunde undgå den.. Kvällarna har jag bara däckat i soffan helt enkelt.
 
Nog med klagomål. Eller klagomål? Konstaterande av fakta kanske är mer korrekt. Tolka det hur ni vill! (för det gör ni ju iallafall, eller hur?)
 
Ännu en härlig vecka som stipendiat är till ända, en vecka av ännu mera lärdomar, upplevelser, skratt och tokigheter.
 
Jag har fått köra guldhästen Justin hela veckan, förutom att han är fantastiskt vacker, så är han nog tamejtusan den svåraste häst jag någonsin kört. Men så rolig, ack så rolig. Han verkar uppskatta mitt sällskap också, stundtals. Jag kommer ihåg första gången jag körde honom, när jag utbrast till Marie "Jävlar, här var det full fräs under fötterna!" Inte klokt egentligen! Men jag är så tacksam, jag trodde verkligen aldrig att jag skulle få köra och än mindre klara av denna häst. (okej, definiera "klara av" - men i detta fallet, ta sig tillbaka både kusk och häst på samma gång) Han är alert, pigg, kvick, rörlig, ja.. ni hör ju. Jag var halvt nervös när jag var hemma på lunchen och visste att jag skulle få köra honom. Malin bara skrattade åt mig. Men det gick nog bra, eftersom jag har fått fortsätta. Det här är alltså Maries häst, som hon tävlat en del med, bland annat SM- så det är ingen dålig kille!
 
Såld på denna häst? Ja, lite kanske.. det räcker ju med att titta på honom!
 
Det har även varit tömkörningskadriljträning (konstigt ord för övrigt..)
 
Gymnasieelever ska ha lektion, de fina skolhästarna ställer snällt upp!
 
Nej, nu får det vara nog för ikväll. En dusch, sen ska jag krypa ner i min varma säng,
med vänlig hälsning täppt i näsan med rinnande ögon - ett vandrande lik.
 

Parkörningslektion

De som har lektioner här på Flyinge är dels Marie, men även Fredrik Persson (fyrspannskusk) som bara bor en bit härifrån. Nu var han borta idag, på hans lektion med gymnasietreorna, så Marie vikarierade på denna. De håller just nu på med att köra par, så det var dagens lektion också.

Vi tog två par, för de var 7st elever. Marie hade det svarta paret- Bonnie och Clyde, jag hade det vita- Nottingham och Ohio. Eleverna fick turas om att köra, men vi rymdes alla på vagnarna, så vi åkte ut en runda.

Det är fantastiskt roligt att instruera, få dela med sig av den kunskap jag har och utbyta åsikter/funderingar med mera. Att därefter reflektera med Marie, gav ännu mera och en analys är alltid bra.

Därefter gav vi oss ut med Druva i vagnen, och jag knatade på med Rarino bakefter, för miljöträningens skull. Inte bara för att se och höra vagnen, utan också för att komma ut och se nya miljöer, så att inte det kommer som en chock när han sen ska börja köras utanför banan. Han skötte sig strålande, men det var många nya intryck och upplevelser. Han var helt slut när vi kom tillbaka- så nyttigt med den mentala tröttheten! Sen lindade jag Lambis ben, Marie putsade av selen och sen var dagen slut.

Vart tar dagarna vägen? Roligt har jag iallafall, det är en sak som är säker!

Ny vecka, nya tag!

Måndag idag, det började med att väderleksrapporterna lovade regn, varpå jag klär mig därefter. Regnkläder var ingen bra idé, när solen sedan visade sig så blev det jättevarmt! Men det var säkert enbart för att jag tog dessa kläder på mig. Jag bjöd på det för alla andra - kul för er!

Morgonen började med stalltjänst och frukost. Rarino fick sen gå på täckta banan med inkörningsvagnen, det gick riktigt bra och han var lugn, trygg och avspänd. Vi gick ett par varv, sen var vi nöjda och spände ifrån!

Nästa pass var Justin och Lambi, Marie körde L, och vi körde först ut åbanan och terrängbanan, sen lite i Warren Hastings. Marie trimmade på med galoppombytena, jag och Justin joggade mest runt på böjda spår, med att lugna takten och runda formen. Helt ärligt är det svårt att koncentrera sig och köra, när de gör bytesserier - jag tittar mest ditåt..

Nu efter lunch är det lektioner, sen mera körpass!

Så här kan det se ut efter körpass och innan sopning, men väldigt fiffiga selvagnar!

Helgen som gått,

Fredagskvällen tillbringade jag i sadeln ute på en stubbåker. Helt okej med lite fredagstrimning på en fin häst! Därefter bar det av hemöver, dusch och sen till grannen för tacoskväll. Det var en hel blandning av folk, beridare och tjejer från unghästprogrammet. Typiskt bra avslut på veckan, och början på helgen! Sen kväll blev det dessutom, så den stora frågan var ju hur morgonen skulle bli, om väckarklockan skulle göra sitt jobb eller inte.
 
I helgen har jag haft stalltjänst med hippologerna, andra dagen de har stalltjänst, så förvirringen var total. Eller nej, inte helt. Men jag vet ju själv hur det är, och jag är dessutom inte heller helt inne i systemet ännu. Men tillsammans grejade vi det. Det är det vanliga, med att fodra, släppa ut hästar, mocka, ströa, vattenhinkar, ytterområden och så en dubbelkoll på det. Hur svårt kan det vara? Det är faktiskt skitsvårt, så man gör det i rätt ordning, rätt häst på rätt plats, enligt rutiner osv. Iallafall innan man lärt sig det helt.
 
Därefter tog jag ut Jesper på en tur, för att checka av läget inför körträningen. Det var en smärre katastrof, där han var pigg och stark, vid en förhållning så vek han in nacken och fortsatte springa, tog jag en kraftigare förhållning så började han galoppera = taskigt läge. Jag fick ta mig i kragen och verkligen köra honom, bara lugnt och försöka få honom lugnare, gjorde volter, serpentiner, överhuvudtaget böjda spår så att jag inte fastnade i handen heller, som så annars är så lätt hänt när hästen ligger på. Efter en bra stund, med lirkande, och kanske femhundra halvhalter, övergångar och halter, så mjuknade det hela och han lyssnade riktigt fint. Då gav jag mig rätt fort, och så skrittade vi av en lång runda. Då kändes det iallafall bättre inför träningen, för hade jag inte tagit igenom det där och då - så kanske jag hade fått ta smällen på träningen, vilket jag inte ville.
 
Lite svettigt blev det allt..
 
Jesper fick sig en ordentlig dusch sen, och jag tog även hand om utrustningen och vagnen.
 
Man får ha lite fantasi när högtryckstvätten är inlåst.. Vagnen fick sig en rengöring också, man ska se ordentlig ut.
 
Därefter var det stalltjänst som gällde, lunch och eftermiddagsstalltjänst. Mellan där hann vi också gå en sväng i hästaffärerna och kika lite, fanns många saker, men egentligen ingenting jag ville ha. Lördagskvällen spenderades med folk i vardagsrummet, tittandes på körslaget.


 

Med tanke på att det blev en sen kväll igårkväll också, så trodde jag att det skulle bli tungt imorse, men icke. Vaknade spänd av förväntan inför körträningen med Jesper - så roligt! Men lite skräckblandad förtjusning såklart, det är ju svåra banor och träningar de har, efter att ha tittat på några så hade jag även med det i bakhuvudet.
Först var det stalltjänst igen, denna morgonen flöt det på riktigt bra. Vi var klara rätt fort, så jag hann även gå upp på kontoret och äta en andra frukost innan det var dags för att göra iordning Jesper.
 
På körträningen var det "teknikträning" det vill säga speciella övningar och moment, i en precisionsbana. Jag trodde ögonen skulle falla ur när jag såg alla koner och sammansättningar. Jesper var riktigt mjuk och fin på uppvärmningen, en sån härlig känsla! Vi hade bangenomgång med Göran E Larsson, som håller i och bygger banorna (byggde på SM) och då kändes det lite bättre, men det var riktigt svåra och kluriga övningar. Men med Marie på kuskbocken kändes det tryggt, är det någon som kan så är det hon!
 
I början hade jag för lågt tempo och låg inte tillräckligt före i tanken - satte Jesper i klistret ett par gånger (det får bara inte hända) obalanserat och tvära svängar. Med coachning från Marie, högre tempo och när jag inte satt och siktade som en blådåre så gick det riktigt bra. Jisses vad roligt det var! Tills han bad mig att ta en övning baklänges... Hur göra? Snacka om guldfiskminne, kortslutning och övrig förvirring till en början. Men det gick det också! Marie berättade att på lanslagsträningarna brukar de först köra en bana, sen ska de köra den åt "fel håll", så det är nog ganska vanligt ändå. Men för mig vart det korvstopp i hjärnan! Men oj vad roligt det var, det gav verkligen mersmak.
 
Det är inte alltid lättare att köra sakta, inte alls. Men med rätt tempo och en koncentrerad pajas som höll i tömmarna så gick det riktigt bra! Tänk vad jag får lära mig saker..!
 
Bästa bussiga Jesper, som släpade mig nybörjaren runt där ute. Vilken läromästare! Det är fina skolhästar, verkligen.
 

Eftermiddagen spenderades på Ekerödsrasten på FNH Skåne's avelsföreläsning av Kjell Olsson. Denna mannen, han är unik. Det finns bara en av det slaget. Så många minnen, stor kunskap och för att inte tala om engagemang. Det diskuterades premieringar, norska hingstar, svenskt avelsmaterial och massa mera. Det var en klockren avslutning på helgen.
 
Nu ska jag gå och kolla efter tid att tvätta, sen äta någon form av mat. Det blir nog en tidig kväll, efter den missade sömnen i helgen.
 
Imorgon är det måndag, ny vecka och mera hästkörning. Jag längtar!
 

Vem är jag, och vad gör jag här?

Just de frågorna kan man ställa sig ibland, och de går dessutom att applicera på de flesta situationer - som nu. Varför en blogg, varför skriva om min mer eller mindre meningslösa vardag? Meningslös för någon, antagligen, men högst meningsfull för mig. Då jag är på nya äventyr, frågar många vad som händer och sker, vad jag gör, om jag trivs, vill se bilder osv. Det är inte det att jag inte vill höra av mig, jag är bara så kass på att komma ihåg att svara. Det dåliga samvetet blir då ett faktum, så därför så kan ju många fler ta del av det.
 
Jag är inte alltid helt seriös, det kan finnas både en och två skopor ironi och sarkasm ibland, så det gäller att ta det med en nypa salt. Men det är smällar ni eventuellt får ta.
 
Det här handlar om mitt liv, min resa, mina åsikter och tankar, helt enkelt en salig (och dessutom inte helt lätt) blandning, där oftast förvirringen är total.
 
Om det finns något som intresserar er - enjoy!
 
 
Huvudet bakom tangenterna, med bästa kepsen på. (Föreningen Nordsvenska Hästen Norrbotten, viktigt att poängtera)
 
RSS 2.0